Native Instruments presenteert weer een nieuwe telg in de Maschine lijn. De Maschine Jam.

Bij deze versie gaat het vooral om functionaliteit en zo organisch mogelijk kunnen jammen!

Contemporary Digital Instrument

Alle superlatieven die door het Native Instruments’ (NI) Marketing team op dit product zijn losgelaten draaien om een ding: Muziek maken!

Maschine Jam

Maschine Jam

De Maschine Jam Controller

Wanneer we kijken naar de controller, dan zien we dat NI styling tips heeft overgenomen van enkele andere controllers. De Ableton Push en Livid Base controllers lijken de grootste inspiratiebronnen. Multicolor Leds in een grid van 8 bij 8 en 8 dual-touch strips nemen een prominente plek in. Uiteraard kan hier een breed scala van functionaliteit aan toegewezen worden. Aan de linkerzijde zien we een cursor setje, waarmee door clips genavigeerd kan worden. De rechterzijde wordt opgeleukt door de uiterst herkenbare Push Encoder.

Functionaliteit

Kijken we naar de functionaliteit, dan zie je dat deze ook een aantal processen bevordert. Zo kun je makkelijk de Arpegiattor (ARP) aansturen. Maar ook zijn er de mogelijkheden om makkelijk clips te launchen, stepsequencing te programmeren en te vingerdrummen.

Ook in de verpakking aanwezig

Naast de controller wordt er ook software bijgeleverd. De laatste versie van Maschine mag natuurlijk niet ontbreken. Hiermee haal je natuurlijk zoveel mogelijk uit de controller, zeker als er ook nog twee expansions gratis uit te kiezen zijn. De software is zelfs zo populair, dat men hier vaak los naar op zoek is. Het gebeurd dikwijls dat Maschine controllers aangeboden worden op Marktplaats en eBay! zonder de software. De eigenaar vindt in dat geval vaak de software geweldig, maar heeft dan iets minder met de hardware.

Met Komplete 11 Select is het plaatje Komplete. Komplete 11 is een selectie van Effecten en Instrumenten. Denk hierbij aan Massive, Monark en Replika.

Op dreef

Met deze nieuwe editie van Maschine, lijkt Native Instruments weer op dreef. De koers is duidelijk. De focus ligt op het zo organisch mogelijk maken van muziek. Voor de prijs van 399 euro, lijkt deze hard- en software combinatie een aanwinst voor elke producent.

Of dit ook echt zo is, hopen wij in een review voor jullie uit te vinden!