In April was daar ineens het nieuws van Tim Bergling, ookwel Avicii, dat hij ging stoppen met touren. Afgelopen zondag was het laatste optreden van Avicii.

Dat het hectische leven van een EDM artiest niet altijd even makkelijk is, bleek wel toen Avicii dit jaar “ineens” op de proppen kwam met een brief aan al zijn fans. In deze brief wordt een hele waslijst aan mensen bedankt voor alle mooie momenten, maar geeft hij ook aan dat dit success niet geheel zonder gevaar is geweest.

Achtbaan

De afgelopen jaren moeten een echte achtbaan zijn geweest voor de inmiddels 26 jaar oude Zweed. Het succes begon toen zijn track “Bromance” in 2010 opgepikt werd. Tim had zich in de kijkert gespeeld, en dat bleef ook niet onopgemerkt door de grote namen uit het wereldje. Een jaar later was daar ineens die mega bom “Levels“. Of je nu van zijn muziek houd, of niet, deze track ken je.  Wat volgde was een reeks releases en twee onwijs vette albums. Zijn track record is enorm, waarbij ook gerust gemeld mag worden dat hij met ongekende grootheden uit de pop scene heeft samengewerkt, en daarmee een gat dichte tussen dance en pop.

Gezondheid

Maar al het studiowerk en bijbehorend druk tourschema (in 5 jaar tijd meer dan 220 optredens over de hele wereld) eiste zijn tol. Zijn drang tot perfectie zorgde ervoor dat hij soms wel 60 uur achter elkaar in de studio zat. Daarnaast werd stress met regelmaat geblust met ongezonde hoeveelheden alcohol. Dit werd ook voor de buitenwereld zichtbaar toen Avicii een aantal belangrijke optredens moest afzeggen wegens gezondheidsproblemen. In 2014 werd hij namelijk in het ziekenhuis opgenomen, waardoor hij Ultra Music Festival niet kon afsluiten. Maar ook optredens in Ushuaia Ibiza moesten het zonder de Zweed doen. Duidelijke signalen dat het niet goed ging.

Laatste optreden van Avicii

Begin dit jaar was er die brief. De laatste zomer als tourend artiest werd aangekondigd. Als je Avicii nog wilde zien, dan moest je je tickets snel gaan scoren. Nederland kreeg de kans om tijdens de Zweedse Editie van The Flying Dutch nog 1x meegenomen te worden in de toegankelijke sets van de heer Bergling. Helaas werd dit event geannuleerd omdat de organisatie de aanwezigheid van Avicii niet kon garanderen. Het vermoeden is echter dat de kaartverkoop gewoon ruk was. Anyhow, Nederland piste naast het potje. Echte baasjes konden echter nog naar Ibiza vliegen, om hem te aanschouwen tijdens zijn residentie in Ushuaia. De laatste van de reeks optredens was afgelopen zondag, ookwel het laatste optreden van Avicii. De sfeer was dubbel, want hoe mooi de show ook was, het was het einde van een lange tour. Vooralsnog zul je Avicii niet meer zien optreden. Gelukkig zal hij als producer wel actief blijven, wat wij alleen maar kunnen toejuichen!

 

Last weekend with the best crew and friends! ❤️ Ushuaia I am so excited about tonight and my final gig ever. This will go down in history!

Last weekend with the best crew and friends! ❤️ Ushuaia I am so excited about tonight and my final gig ever. This will go down in history!