Vorig jaar kwam HET DJ/dance boek van Nederland uit; Dutch DJs. Geschreven door DJ/dance specialist Anthony Donner, welke naast het schrijven van dit boek zich ook als portret fotograaf bezig houdt. Natuurlijk combineerde Anthony deze twee bezigheden voor dit unieke boek.
Dutch DJs heeft inmiddels al heel wat stof doen opwaaien, en daarom vonden wij het tijd om wat vragen te stellen aan de auteur!

INTERVIEW MET ANTHONY DONNER

Hoe kwam je op het idee Dutch DJs te schrijven?

Het idee vond mij! Dance en DJ’s zijn mijn passie, ik ben zelf amateur DJ en wilde weten hoe de dance-industrie in elkaar zit. Wat voor mensen achter de DJ/Producers zitten, wat hun mindset is, hun visies, gedachtegangen en meningen zijn. Hoe bereik je met je creativiteit jouw dromen; hoe zorg je dat je daar blijft; wat voor keuzes maak je in jouw carrière; de mens achter de DJ zocht ik dus op.
Daarnaast was er nog geen enkel boek gemaakt waarin Nederlandse DJ/Producers belicht werden op de manier welke ik in mijn gedachten had: een boek met foto’s en interviews die zijn afgenomen bij de DJ/Producers en dance industry professionals thuis of in hun woonomgeving. Ik wilde met zo een onmenselijk project ook laten zien dat je zeker je dromen kan verwezenlijken, al verklaarden velen mij voor gek en vonden mij een dromer.

Hoe was het om samen te mogen werken met zoveel talent?

Het was onbeschrijfelijk! De DJ/Producers die ik heb geïnterviewd en gefotografeerd hebben voornamelijk dezelfde drijfveren die ik zelf ook heb. Ze zijn creatief, hebben passie, doorzettingsvermogen, geloof in zichzelf en vaak ook zakelijk instinct. We hebben dezelfde mindset, we gaan door tot we ons doel hebt bereikt. Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal en visies over bepaalden onderwerpen. Dit geeft je heel veel stof tot nadenken. Als persoon heeft dit mij enorm verrijkt. Niet alleen met de informatie betreft de DJ en dance-industrie maar hoe de DJ/Producers en dance industry professionals in het leven staan.

Je hebt zelf ook alle foto’s genomen, hoe combineer je dit met het schrijven. (Waar haal je de tijd vandaan)

Ik heb inderdaad alle foto’s genomen. Voor de duidelijkheid, ik ben fotograaf. De interviews heb ik ook afgenomen en gefilmd. Uit de gefilmde interviews zijn interviews geschreven door een team van 15 redacteuren. Daarna is een team van 3 eindredacteuren nogmaals door alle interviews gegaan om ze aan te scherpen. Daarna, heb ik alle interviews doorgenomen en gecontroleerd en eventueel aangevuld. Dit was anders nooit mogelijk geweest, als ik het zelf zou doen, dan was ik nog steeds niet klaar met schrijven.

Anthony Donner

Heb je nog andere projecten naast je boeken?

Ik ben nu bezig met een Dutch DJs Magazine in samenwerking met een commerciële partij. Met het idee is dat er jaarlijks een magazine verkrijgbaar is. Ik kan hierover nog niet veel kwijt, omdat we hier nog mee bezig zijn.

Daarnaast ben ik bezig met een nieuw boek: Journey To The Top 100. Ik heb de krachten gebundeld met Randy Joubert, die beter bekend is al Randy Katana om dit boek te schrijven. Dit boek zal een leidraad zijn van de reis die je kan volgen als je in de befaamde DJ Mag Top 100 lijst wilt komen. Uit meer dan 300 interviews hebben wij informatie gedestilleerd en dit daarna nog onderzocht. Randy heeft in de lijst gestaan. Daarnaast heeft hij 26 dance labels gerund, heeft een eigen publishing, had een DJ vinyl zaak, heeft de grootste online vinyl shop gehad, geeft les aan DJ’s en producers en is daarnaast ook een DJ en producer met meer dan 30 jaar professionele DJ/dance ervaring. Dit boek zal internationaal worden uitgegeven, en dus ook in het Engels worden geschreven.

We zijn hiernaast ook bezig met een onderzoek om een eigen Dutch DJs evenement op te zetten. Veel te veel te doen in te weinig tijd…

Kun je ons wat meer vertellen over je passie voor de muziek industrie?

Muziek is mijn leven! De passie heb ik voor de muziek, niet zo zeer voor de industrie; de industrie is er vanzelf bijgekomen. Muziek is de hoogte kunstvorm naar mijn mening. Hetgeen wat muziek teweeg kan brengen bij mensen en ijezelf inspireert mij zo enorm.

Heb je zelf eigenlijk DJ ervaring?

Ik ben amateur DJ, dus kan wel mixen. Ik ben begonnen met vinyl. Ik wil dit trouwens niet professioneel doen. Het blijft een leuke vrijetijdsbesteding die mij energie geeft.

Wat luister jij naast Dance?

Ik ben heel veelzijdig; ik luister naar echt van alles. Van klassiek tot hardstyle van pop tot latijnse muziek. Ik draai zelfs het liefst house, progressive house en tech house.

Anthony Donner

Dutch DJs was je eigen project, hoe verliep dat?

Dutch DJs is meer dan een boek. Het is een project waar meer activiteiten onder gaan hangen. De realisatie was een van de grootste uitdagingen die ik ooit heb meegemaakt! DJ’s, DJ-managers, de dance industry professionals zo gek krijgen om met mijn droom mee te willen doen was geen makkelijke opgave. In totaal ben ik in contact geweest met meer dan 600 personen die er iets over wilden zeggen.

Het einde verliep heel turbulent, het was een bijna onmenselijk project wat aan een zijden draadje hing… Zonder de hulp van Jeannette Cnossen had het Dutch DJs boek niet het daglicht gezien. Het was enorm veel werk om alle interviews en foto’s in een boek te gieten. We hebben weken van 100 uur gemaakt om het boek op tijd af te krijgen.

Om de interviews goedgekeurd te krijgen was op zijn zachts gezegd een hels karwei. De foto’s die ik maakte was soms nog moeilijker, want velen snapten niet wat mijn visie en stijl van het boek was. Mijn stijl van fotografie is niet echt doorsnee. Daarnaast hadden wij weinig verstand van marketing en pr; we hebben het gewoon gedaan! Uiteindelijk is het Dutch DJs boek belicht geweest in meer dan 140 media (TV, radio, dagbladen, tijdschriften en online) en blijft het maar doorgaan.

ik ben in totaal 3 jaar hier mee bezig ben geweest. Het moeilijkste was om afspraken te regelen met 300 verschillende mensen. Wat heel belangrijk is om te vermelden is dat de research ook heel tijdrovend was. Er zijn weinig personen die verstand hebben van meer dan 40 dance-stromingen, dus dat was ook een dagtaak.

Zou je het opnieuw doen?

Ja hoor, zeg ik nu met een glimlach! Ik heb nog nooit zoveel geleerd in zo een korte tijd. Dit was een van de meest indrukwekkendste reizen. Je moet jezelf constant uitvinden, mijn ondernemerschap en doorzettingsvermogen werdt op de proef gesteld. Ik had nooit van mijn leven een boek uitgegeven, dus ik moest alles uitzoeken vanaf het begin. Je moet zeker creatief en vindingrijk zijn en vooral geduld hebben om zo een dergelijk project aan te kunnen. En vooral lef! Want ik verdiende bijna geen cent meer met mijn eigen bedrijf. Ik heb mijn bedrijf 2 jaar stilgelegd om dit boek te kunnen maken. Uiteindelijk heeft het mij zoveel teruggegeven.

Zonder het Dutch DJs project was ik nooit hoofdredacteur geworden van DJ Mag en Pleasure Magazine, zou ik geen DJ/dance consultant en deskundige zijn geweest, zou ik niet mijn eigen column hebben gekregen in Entertainment Business Magazine, en mijn vervolg initiatieven zouden niet zo makkelijk te realiseren zijn. Ik word nu een stuk serieuzer genomen.

Kun je ons wat meer vertellen over je passie voor fotografie?

Ik ben al 20 jaar fotograaf. Ben actief voor tijdschriften, reclame en- communicatie bureaus. Mijn specialisme is portret en mensen fotografie. Fotografie is mijn passie, bekijk mijn werk dat zegt meer dan woorden ;-). Mijn portfolio kan je bekijken op www.anthonydonner.com De foto’s uit het Dutch DJs boek laten al zien wat mijn stijl is.

Ik fotografeer mensen uit het zakenleven tot artiesten op een manier waarbij ze het beste uit zichzelf laten zien, ik probeer vaak een verhaal te vertellen met een vleugje humor.

Voor het Dutch DJs boek heb ik ook een foto-expositie gerealisseerd, deze was te zien tijdens het Amsterdam Dance Event in de A’DAM Toren / Lookout.

Welk onderdeel vind jij het leukst als je kijkt naar het Dutch DJs project?

Het leukste vind ik om een idee wat uit niets bestond, zien te ontwikellen tot een boek. De fotografie en de interviews afnemen vind ik wel het leukste.

Anthony Donner

Win een Dutch DJs boek!

Wil jij een exemplaar van dit prachtige boek winnen? Deel dit artikel op Facebook, tag daarin Dutch DJs en Everybeat.nl, en wie weet ben jij binnenkort de trotste eigenaar van een heus Dutch DJs boek met handtekening van Anthony Donner!

Krijg jij geen genoeg van de dance industrie? Lees dan hier onze review van Dutch DJs en bestel jouw exemplaar via deze link.