Als amateur producer in de freestyle scene, zit je niet snel zonder inspiratie.  Het lijkt alsof velen hun toevlucht zoeken tot het maken van bootlegs. Men neme een EDM plaat, pitchen deze tot 150 BPM en hengsten er een Frontliner kick onder. Het klinkt zo simpel, en je doet er weer wat inspiratie mee op. Althans, als je naast onofficiele remixes ook eigen tracks maakt dan.

Zelf heb ik er ook een handje van om dit soort vluggertjes in elkaar te zetten. Soms eenvoudig, soms lastig, maar altijd met de intentie om er productietechnisch wat van te leren. Vorig jaar heb ik redelijk wat bootlegs en eigen tracks in elkaar gezet, maar tegen oktober sloeg de inspiratieloosheid toe. Ik was het bootleggen beu, maar had onvoldoende inspiratie om zelf iets origineels te maken. Projecten bleven half liggen, en ondanks dat ik er uren aan kon zitten, vorderde de platen niet. Het was een struggle, een frustratie, een irritatie! Ongekend! Mensen om me heen weten dat ik niet in m’n hum was. Als een pak zure yoghurt een gezicht had, dan leek die op mij. En als ik dan een idee had, dan was dat tijdens een vergadering op m’n 9 to 5 job. Ook niet de ideale omgeving om ideeën te krijgen.

Uiteindelijk heb ik het roer omgegooid. Ik heb tijdelijk de inspiratie en frustratie opgesloten en mezelf een Playstation 4 kado gedaan! Fok de DAW, fok de synths, hello Trevor, hello Kyrat, hello die dude en meidz uit The Last Of Us. Best plan ever! Sowieso ben ik al wel een beetje een game nerd, dus het was per definitie een goede investering. Maar ik vond ook weer wat rust en ontspanning. Even de muziek opzij. Daar waar dagen voornamelijk gevuld waren met werken, eten, slapen, man zijn, papa uithangen en muziek maken, was ik nu aan het werken, eten, slapen, man zijn, papa uithangen en keihard chillen met een controller in m’n hand.

Nu een paar maanden later, game ik nog steeds zo nu en dan, maar heb ik ondertussen de studio licht verbouwd en rollen de projecten weer lekker van de band. Produceren is weer fun in plaats van een verplichting, wat de inspiratie ten goede komt. Het voelt weer goed om te puzzelen met ritmes en sounds. Even geen richtlijnen meer, free format is de sleutel. In mijn geval was het dus beter om een beetje afstand te nemen, het overzicht terug te krijgen, mezelf doelen te stellen en door te pakken. Nu hopen dat de relaxtheid bijdraagt aan een nieuwe freestyle hit.

 

mail_sign