Project One, afgelopen editie van Qlimax maakte dit duo bestaande uit Headhunterz en Wildstylez een spetterende comeback. Maar hoe begon het bijna 10 jaar geleden nu eigenlijk allemaal? En hoe kwam de comeback van Project One eigenlijk tot stand? Lees het in de eerste post van onze nieuwe rubriek, History Lessons.

History Lessons

History Lessons is een nieuwe rubriek op Everybeat.nl. Tijdens deze geschiedenis lessen nemen we je mee naar de vervlogen tijden. We halen herinneringen van vroeger en kijken wat voor moois er al allemaal achter ons ligt. Het specifieke onderwerp dat we iedere keer gaan behandelen is natuurlijk verschillend. Vandaag kijken we naar de opkomst van een duo act, maar de volgende keren kan dat net zo goed de geschiedenis van een feest zijn, of kijken we naar de evolutie van vinyl.

De afgelopen editie van Qlimax stond natuurlijk voor een groot deel in het teken van de comeback van Project One. In zijn vlog van afgelopen week kijkt Headhunterz samen met Wildstylez terug naar waar het allemaal begon. Zo kijken de heren terug naar hun vorige optreden tijdens Qlimax 2008 en brengen ze een bezoek aan de oude Scantraxx studio. Als je de video bekijkt zie je dat de chemie tussen deze twee vrienden nog steeds volop aanwezig is.

Een goede aanleiding voor ons van Everybeat.nl om eens in de geschiedenis van deze act te duiken.

Project One – Headhunterz & Wildstylez

Project One is een duo act van twee pioneers in de Hardstyle scene. Headhunterz & Wildstylez staan in 2008 beide onder contract bij het label van Dov Elkabaz, ofwel The Prophet. Hun individuele carrières staan er goed voor. Beide heren scoren hits met Rock Civilization, Revenge en Forever Az One. In 2008 brengen ze samen de plaat Blame It On The Music / Project 1 uit. Met name de eerste track slaat in als een bom en wordt ook nu nog gezien als een van de beste Hardstyle tracks ooit.

Deze twee tracks waren het startschot voor een nog veel groter project, dat we nu kennen als Project One. Niet veel later bleek namelijk dat de heren een heel album klaar hadden liggen. Een memorabel album blijkt nu, want vraag een Hardstyle fan naar zijn favoriete album aller tijden, dan zal het antwoord 80% van de tijd ‘Project One’ luiden.

De kracht van het album was met name de eigen sound van de heren. Tracks als The Art of Creation en Life Beyond Earth zullen door iedere hardstyle fan herkend worden. En het mooie is, het gehele album is nog altijd te vinden op het Youtube kanaal van Headhunterz.

Ook aan het artwork van het album is veel aandacht besteed. De hoezen van de vinyls (jazeker, tracks werden toen – zeker in de harde stijlen – ook nog op vinyl uitgebracht!) vormden een storyboard waarin je werd meegenomen in een Gotham achtige stad. De sfeer van de tracks is perfect gevangen in deze tekeningen.

Tof zijn ook de remixes die enkele maanden na het album werden uitgebracht. Beroemd zijn bijvoorbeeld de Headhunterz remix van Rate Reducer (het origineel was dan ook wat magertjes) en natuurlijk de remix van Numbers door Wildstylez.

Comeback van Project One

Het laatste optreden van Project One dateerde alweer van 2013. Daar gaven ze een verassingsoptreden tijdens X-Qlusive Wildstylez. Voor die tijd was het alweer 3 jaar stil rond Project One, na hun laatste optreden in 2010 bleef het akelig stil rond de samenwerking van Headhunterz en Wildstylez. Het was dan ook een verassing dat Q-Dance een tijdje terug met de volgende aankondiging op de proppen kwamen.

De comeback van Project One kon natuurlijk alleen maar plaatsvinden tijdens hét showcase evenement van Q-Dance, Qlimax. En dat hebben ze geweten, het internet ontplofte zo ongeveer. Zoals verwacht was Qlimax ook dit jaar weer binnen een mum van tijd uitverkocht, maar niet getreurd. Q-Dance heeft de livesets van Qlimax – waaronder die van Project One – inmiddels al online gezet.

Maar wat misschien nog wel toffer is, is de eerder genoemde blog van Headhunterz. Hier krijg je een exclusief kijkje tijdens de voorbereidingen achter de schermen van Qlimax. Hier zie je ook wat dit allemaal persoonlijk doet met de beide heren.

Hoe nu verder?

Dat is de grote vraag. De heren zijn in ieder geval samen de studio in gedoken, en hebben al een nieuwe track op de rol staan (zie onderstaande video). En ondanks dat Headhunterz blijft hinten op een terugkeer in de Hardstyle staat zijn boekingsagenda tot nu toe nog bomvol met EDM optredens over de hele wereld. Wat de toekomst voor Project One brengt is dus nog onduidelijk. Maar één ding is zeker, geschiedenis hebben ze al geschreven.