Het komt de laatste tijd steeds meer in het nieuws en voorbij op social media. Filmpjes van delen van concerten met scherpe kwaliteit. Dankzij de verbeteringen in de camera van de smartphones (neem als voorbeeld de 4K mogelijkheid van de nieuwe iPhone) van tegenwoordig worden er steeds meer filmpjes opgenomen zodat de bezoekers hier later nog van kunnen genieten. Echter vragen sommige artiesten of de telefoon niet gebruikt kan worden tijdens het concert… Beetje jammer.

iPhone

MAAR dat kan zomaar snel voorbij zijn! Apple’s heeft een patent aangevraagd waarin de camera lens beïnvloed kan worden door een infrarood signaal. Wat nu precies de bedoeling hiervan is lijkt nog niet helemaal duidelijk maar het kan twee kanten op gaan.

Hoe werkt deze technische mogelijkheid? Apple gebruikt de Camera op de iPhone als het detectiemiddel, dat wil zeggen om iets te zoeken en te verscherpen. Om vanuit daar een infrarood signaal te sturen met data en informatie. Verdere technische termen zullen we achterwegen laten.

Wat zijn de mogelijkheden?

Apple kan de techniek van de iPhone zo implementeren dat bijvoorbeeld tijdens concerten de iPhone zichzelf zonder probleem kan focussen op hetgeen er op het podium gebeurd. Maar het kan dus ook zo zijn dat opnames in zijn geheel onmogelijk gemaakt worden. Dit laatste hopen wij uiteraard niet. Maar het zou best kunnen dat Apple deze keuze aan de organisatoren over zal laten. Dit verwachten wij echter niet. Apple heeft namelijk de bekende campagne ‘Shoot on iPhone’ en zijn eerder trots op het filmen met een iPhone dan dat ze het tegen zullen werken.

Een extra functie die Apple aan het patent heeft toegevoegd, is dat tijdens het gebruik van deze infrarode camera je niet alleen een concert kan opnemen. Je kan ook specifieke data verkrijgen van een bepaald object of van een podium. Dus heb je altijd al willen weten met wat voor soort versterkers de bandleden gebruiken? Houd je iPhone erop en je komt snel meer te weten!

Patent

Wat houdt een patent precies in? Een patent is een soort recht wat een bedrijf kan nemen op een uitvinding. Op deze manier weerhoudt je andere bedrijven, de concurrentie, er dus van om jouw uitvinding over te nemen. Super handig! Apple heeft met deze nieuwe technische mogelijkheid een patent aangevraagd en gekregen, waardoor concurrerende bedrijven zoals Samsung of LG niet deze mogelijkheid kunnen gebruiken.