Festivals zijn hot!

Voor de echte festival ganger zijn dit mooi tijden. Ieder weekend kan hij zijn hart op halen bij tientallen festivals door heel Nederland. De diversiteit is enorm: groot, klein, house, rock, elektro, mainstream, indy en ga zo maar door. Festivals zijn een steeds groter onderdeel gaan uitmaken van de Nederlandse uitgaanswereld. Ook in het buitenland doen we het goed, Nederlandse festivals als Defqon.1, Emporium en Wish Outdoor veroveren bijvoorbeeld snel terrein in Zuid-Amerika.

De manier waarop we in het weekend onze ontspanning zoeken veranderd meer en meer. Waar we 10 jaar geleden een biertje deden in het cafe of een dansje gingen wagen in de lokale discotheek lijkt het erop dat mensen steeds bewuster een keuze maken waar ze hun tijd en geld in het weekend aan spenderen. In het dagelijks leven zie je dat mensen tegenwoordig meer gericht zijn op de beleving. We halen onze koffie bij een hippe zaak, we eten meer biologisch en vinyl is terug van weggeweest.

Naast de vraag naar meer beleving van uitgaan heeft Nederland ook nog eens een erg goede voedingsbodem voor mensen die iets willen ondernemen. Gemeenten zijn relatief coulant in het verstrekken van vergunningen en sponsoren zijn altijd opzoek naar nieuwe manieren om hun doelgroep te bereiken. Gevolg is dan ook dat er overal in Nederland festivals uit de grond schieten.

Festivals

Mijn inspiratie voor dit artikel komt dan ook van zo’n klein festival bij mij in het dorp. Het wordt georganiseerd door een groepje vrienden die al een tijdje met het idee rondliepen een event op te zetten. De eerste editie mag gerust een succes genoemd worden met een uitverkocht zaterdagprogramma. De foto’s kun je checken op hun Facebook pagina.

De opbloeiende festival wereld heeft ook zo zijn keerzijde. De vele festivals geven het publiek een enorme keuze en dat maakt de concurrentie moordend. Initiatiefnemers van kleine en vaak vernieuwende festivals investeren vaak hun hele hebben en houden in deze evenementen, terwijl de risico’s enorm zijn. Zie bijvoorbeeld maar eens genoeg bezoekers te trekken in de maanden juni tot en met augustus, waarin ook zowel alle grote dance als pop/rock festivals te vinden zijn. Daarnaast gooit het weer ook regelmatig roet in het eten. Wat dat laatste betreft kwam er deze week goed nieuws vanuit de overheid, verregende festivals kunnen binnenkort beroep doen op een ‘slecht weer fonds’.

Slecht weer fonds

Initiatieven als het ‘slecht weer fonds’ juich ik alleen maar toe. Ik denk dat we in Nederland trots moeten zijn op onze festivalcultuur en dat zoveel mogelijk moeten proberen te stimuleren. Meer en meer goede clubs en discotheken sluiten hun deuren en festivals vullen dat gat op. Verschillende organisatoren zorgen ervoor dat iedereen aan zijn trekken komt. Of je nu als hardhead losgaat op Decibel Outdoor, lekker wil rocken op Pinkpop of van de intieme sfeer houdt op kleine festivals.