Zolang er al tablets op de markt zijn, zijn er apps om muziek aan elkaar te mixen. Één van de topspelers uit deze wereld is het Duitse Algoriddim. Sinds 2006 zijn ze bezig software te ontwikkelen waarmee iedereen uit de voeten kan. En met hun nieuwste product, DJay Pro, laten ze zien wat ze in huis hebben. Ik voelde deze software aan de tand, en was aangenaam verrast!

DJAY PRO EN DE IPAD PRO

DJay Pro is een iPad app die het beste tot zijn recht komt op een iPad Pro. Deze heeft namelijk een retina scherm van groot formaat, een grote hoeveelheid opslag en voldoende processorkracht om ook aan de slag te gaan met visuals. Momenteel beschik ik echter nog niet over zo’n ultra dikke tablet, dus voer ik de review uit op een nostalgische iPad 2 met 16GB. Dit blijkt bij de installatie geen probleem. En met een benodigde opslag van circa 275 MB, kan ik dus nog voldoende muziek importeren.

AAN DE SLAG

Het eerste wat opvalt is de rustige en duidelijke interface. Ondanks dat ik op een kleiner scherm werk, blijft het overzichtelijk en werkbaar. Met enkele minuten heb ik mijn draai gevonden, en ben ik mixende. Wellicht vanwege mijn ervaringen met andere applicaties, maar ongetwijfeld ook dankzij de duidelijke interface. Mocht je echter helemaal nieuw zijn in de wereld van tablet mixing, dan is er de mogelijkheid om in 2 minuten een uiterst verhelderende tour door de app te krijgen. Check hiervoor het settings menu. Je wordt hier stap voor stap langs alle essentiele buttons geleid.

Foto 21-07-16 21 12 39

Via settings krijg je de mogelijkheid een kleine tour te volgen.

2 DECKS

Standaard begin je met 2 decks. Qua layout kun je hier het 1 en ander in variëren. Zo kun je je waveforms verticaal of horizontaal (in beide gevallen met of zonder een platter) laten lopen. Zo zullen Serato of Traktor gebruikers zich ook snel thuis voelen in deze applicatie. Qua functionaliteit zit er geen verschil tussen beide, dus het is maar net waar je je prettig bij voelt.

Foto 21-07-16 21 10 42

DJay Pro in een verticale weergave stand met platter.

Foto 21-07-16 21 09 52

DJay Pro in een horizontale weergave stand zonder platter.

Elk deck bied vervolgens de volgende mogelijkheden:

  • Sync & tempo: De kern van het mixen zit hem in het gelijk zetten van de BPM. Dit kun je zelf doen door de tracks te benden en te pitchen, maar je kunt dit ook laten doen door DJay Pro. Hiervoor dient de track wel eerst geladen te zijn. Tijdens het laden zal o.a. het tempo vastgesteld worden, en kan er juist gesyncd worden.
  • EQ & filter: Uiteraard is het ook hier mogelijk om je laag, mid en hoog bij te sturen. Maar de fun zit hem in de low pass en high pass filter die daar net boven zit. Daar kun je op een vlotte manier een hoop frequenties wegfilteren. Wil je terug naar het midden, tab dan dubbel op de filter, en de waarde wordt weer terug naar 0 gezet (dit geldt voor alle controls overigens).
  • FX: Geen DJ app zonder effecten! DJay Pro bied standaard de meest belangrijke effecten (echo, flanger, phaser, bitcrusher & gater). Wil je meer, dan kun je via de app additionele effecten bijkopen. Deze zijn afkomstig van Sugar Bytes, een gerenommeerd bedrijf als het om effect plugins gaat. Bediening van de effecten kan op 3 manieren. Via “Pad” krijg je een XY-pad waarbij het geselecteerde effect gebruikt kan worden in combinatie met de filter. Via “Instant” krijg je 6 hapklare effecten. En via “Manual” kun je de parameters van 2 geselecteerde effecten tegelijk gebruiken. Op mijn iPad bleek dat bedienen wat lastig, aangezien het scherm beperkt is en mijn vingers dik zijn.
  • Loop: Het loopen is fun! Ook het loopen kun je, net als bij de FX, op diverse manieren bedienen. De eerste is op basis van “Bounce”. Hierbij loop je een deel van de track, terwijl op de achtergrond de track doorloopt. Zo kun je zelf enigzins een buildup bouwen die naadloos aansluit op de originele drop door de loop steeds korter te maken. Via “Pad” krijg je wederom een XY-pad ter beschikking om snel te schakelen tussen diverse loop lengtes. Hierbij kun je hetzelfde resultaat krijgen als bij “Bounce”, maar dan in combinatie met de filter. En bij “Manual” kies je een loop lengte, of bepaal je zelf de in en out van een loop. De track gaat pas weer verder als je de loop verlaat.
  • Cue points: Per track kun je 8 cue points zetten. Deze worden gebasseerd op de beatgrid, waardoor je altijd strak op de beat kunt blijven.

Wanneer je van dit alles geen gebruik wilt maken, kun je besluiten deze onderdelen niet zichtbaar te maken. Hiermee maak je meer ruimte op je scherm voor de lopende waveforms.

4 DECKS

Voor mij begon hier de echte fun! Het maakt je scherm wel erg vol, maar het feit dat je nu met 4 decks kunt spelen, maakt alles goed. In de afbeelding zie je de EQ, FX, loops en hotcues niet terug komen, maar deze zijn wel ter beschikking. Dus ook in deze 4 decks variant kun je alles bedienen van alle 4 de decks. Op de iPad 2 is het bedienen van 4 decks inclusief alle extra’s een beetje gestuntel. Met een iPad Pro heb je meer ruimte, wat de bediening ten goede komt. Maar om het maximale er uit te halen, zou ik er voor kiezen er een externe controller aan te hangen. Op de website van Algoriddim vind je ondertussen een lijst met compatible controllers. De scherp geprijsde app bied namelijk alle functionaliteit van een volwaardig DJ pakket. Maar in mijn optiek is de touchscreen van een tablet de beperkende factor. Wanneer je daar een set dedicated knoppen voor in de plaats zet, kun je snel en flexibel te werk gaan.

4 Decks inclusief loopfunctie.

4 Decks inclusief loopfunctie, verticaal weergegeven.

4 Decks, waarbij de geloopte decks zijn omgetoverd tot een mini sampler.

4 Decks, met per loop 4 hotcues.

En als je dat nog niet genoeg vind, kun je vervolgens je loops ook splitten in 4 hotcues, waarbij je loop direct omgezet wordt naar 4 samples die je onafhankelijk kunt triggeren. Laten we zeggen dat je hiermee een soort sampler maakt van je deck. Holy caramba! Ik kan hier een heel verhaal over typen, maar eigenlijk moet je daar gewoon mee aan de slag gaan om te ervaren hoe leuk dat is.

VIDEO

Een ander uniek punt van deze software is het werken met video files. Naast het mixen van muziek, kun je ook aan de slag met het mixen van visuals en video’s. Standaard heeft DJay Pro er al het een en ander inzitten, maar het is nog leuker om je eigen content toe te voegen via een camera op je iPad. Deze content kun je vervolgens weer layeren en mixen naar eigen inzicht. Mocht je een iPad Pro hebben, dan bied deze video functionaliteit serieuze opties, aangezien je dan in 4K (full HD, 60 frames per seconde) over Airplay kunt streamen naar een smart TV of Apple TV.

Mocht je de visuals niet pittig genoeg vinden, dan kun je, net als bij de audio, effecten toevoegen. Qua interface zijn deze op dezelfde plek te vinden als bij audio.

Voeg effecten toe aan je video om deze net wat spannender te maken.

Voeg effecten toe aan je video.

Mixen met standaard content.

Mixen met standaard content.

SAMPLER

DJay Pro beschikt over een sampler. Wanneer je met 2 decks aan het draaien bent, kun je eenvoudig toegang krijgen tot 12 hapklare samples, en daarmee de lopende tracks aanvullen. Een leuke toevoeging, zeker als je gebruik maakt van FX achtige samples. Je krijgt een aantal sets met samples meegeleverd. Naast de “Essentials”, kun je ook nog 12 samples oproepen van artiesten als Snoop Dogg, Milk & Sugar, Q-Bert en meer. Mochten deze niet zijn wat je zoekt, dan is het ook altijd nog mogelijk om je eigen samples te importeren, zodat je een eigen sample kit kunt maken.

Met kleuren kun je samples naar eigen keuze kenmerken.

Met kleuren kun je samples naar eigen keuze kenmerken.

MUZIEK BIBLIOTHEEK

De ervaren iPad gebruiker zal ongetwijfeld al veel werken met iTunes. Het is dan eigenlijk ook niet meer dan logisch dat een app als deze daar prima op inspeelt. En dat doet het dan ook! Tracks zijn zonder problemen via de gebruikelijke playlists (en andere metadata) terug te vinden.

Tracks vinden via je bibliotheek is een "walk in the park".

Tracks vinden via je bibliotheek is een “walk in the park”.

Maar misschien staat niet al je muziek lokaal op je iPad. In dat geval is er geen enkel probleem, want met wifi en een Spotify abbonement zit je geramd! DJay Pro is namelijk geintegreerd met Spotify. Hierdoor krijg je als DJ toegang tot een (nagenoeg) ongelimiteerde bibliotheek met muziek. Persoonlijk vind ik dit echt een enorme toevoeging, want je bent niet meer gelimiteerd in welke muziek je meeneemt. En als dat dan nog niet genoeg is, kun je ook je cloud services benaderen, om te kijken of daar nog bruikbare tracks op staan. Denk hierbij aan b.v. iCloud en Dropbox.

NOEMENSWAARDIGE EXTRAS

Naast de key features, zit DJay Pro nog vol met kleine, handige, bruikbare functionaliteit. Functionaliteit waarmee het zich kan meten met professional grade DJ applicaties.

  • Automix: Ben je zelf even druk, of moet je even naar het toilet? Geen probleem. Dankzij de Automix functionaliteit laat je het mixen tijdelijk over aan de app zelf.
  • A/V opnemen: Via de record button wordt je set (inclusief visuals) opgenomen op je iPad. Deze kun je vervolgens uploaden naar o.a. Dropbox, om ze vervolgens te kunnen delen met de buitenwereld.
  • Match (key): Tracks met dezelfde key (toonhoogte) lopen lekkerder in elkaar over. Je kunt er voor kiezen om je tracks inclusief key te laten analyseren, waardoor ze via Match aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Mocht je toch de key willen aanpassen, dan kun je dat zelf ook handmatig nog instellen.
  • Hardware integratie: Zoals al eerder vermeld, zijn er een aantal controllers op de markt waarmee deze app zonder problemen kan samenwerken. 1 van die controllers is de Pioneer DDJ-WeGo3, die je bij ons kunt winnen!

VERDICT

DJay Pro is een volwaardige DJ en VJ applicatie op de iPad. Het is ontwikkeld met de capaciteiten van een iPad Pro in het achterhoofd, en bundeld de eerder uitgekomen apps DJay 2 en VJay in 1 nieuw pakket. Mocht de iPad Pro niet bij je budget passen, kun je DJay Pro ook zonder problemen gebruiken op een oudere iPad. Wees er dan alleen bewust van dat je dan niet het maximale uit de video functies haalt, en je misschien beter kunt kiezen voor het iets eenvoudigere DJay 2 (let op: deze app heeft geen 4 decks, wat wel “part of the fun” is).

Persoonlijk vond ik het standaard effecten arsenaal van DJay Pro wat beperkt, maar het werken met loops en cuepoints maakt dat meer dan goed. En voor slechts 20 euro, krijg je daarom echt waar voor je geld.

Of ik dit ooit op een festival- of clubboeking ga gebruiken, is nog even de vraag. Maar het werkt wel erg prettig door de aangename interface (die overigens door Apple is bekroond met een Design Award 2016). Dus voor kleine gelegenheden om en rond het huis, zie ik mijzelf dit zeker gebruiken!