Als producers worden wij altijd blij van nieuwe plugins. Zeker als het gaat om plugins van het Nederlandse Fabfilter. Intuïtief, extreem bruikbaar en subliem klinkend. Maar waar we helemaal blij van worden, is de nieuwe versie van hun extreem populaire equalizer. Sinds vandaag kun de nieuwe Fabfilter Pro-Q 3 in huis halen.

Pro-Q equalizer

De Pro-Q was al enorm geliefd door de gebruiksvriendelijke interface en de gelikte audio kwaliteit. Ondertussen is het een vaste waarde in menig studio. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Zo werd in 2014 een versie 2 geïntroduceerd die nieuwe filtertypes mee kreeg, eq bands kon koppelen aan toonhoogtes en een uitgebreide analyser functies. Allemaal extreem bruikbaar. Maar toch was er ruimte voor nog meer features.

Fabfilter Pro-Q 3

Met de komst van versie 3, zijn bestaande functionaliteiten behouden, maar aangevuld met een hele reeks nieuwe functionaliteiten. Waarmee de mensen van Fabfilter wederom laten zien dat ze “on top of the game”  zijn. Maar wat is er dan nieuw?

  • Dynamic EQ: we hebben dit al bij diverse plugins voorbij zien komen. Het is een soort combo van een compressor en een EQ. Extreem nuttig wanneer je signalen op elkaar wilt laten reageren. Dit wordt met name gevoed door de mogelijkheid om Pro-Q 3 instances met elkaar te laten praten. En juist dat is interessant, omdat je daar conflicterende frequentie gebieden mee inzichtelijk krijgt.
  • Mid/Side processing: per frequentie gebied kun je nu instellen of deze effect heeft op de mid of de side.
  • Surround support: niet direct bruikbaar voor dance producers, maar toch wel next level wanneer je als composer van filmscores je euro’s verdiend.

Er zal vast nog meer op te merken zijn, maar dat komt later aan bod in een uitgebreide review!

Dat we vrolijk worden van Fabfilter plugin’s, bleek wel in onze reviews van de Pro-R en Pro-L2.

Prijs en beschikbaarheid

De Fabfilter Pro-Q 3 is nu verkrijgbaar via fabfilter.com voor 149 euro.