Nog regelmatig hoor je de vraag: “wat doen die dj’s van tegenwoordig nou eigenlijk?”. Vaak hoorde ik de – niet onbegrijpelijke – beleving van mensen dat dj’s tegenwoordig een vooraf in elkaar gemixte dj-set ‘afspelen’. Deze column gaat in op de evolutie van het digitale tijdperk. Waaronder de krachten en de mogelijke valkuilen.

DE EVOLUTIE VAN HET DIGITALE TIJDPERK IN DE DJ WERELD / ‘WORTH’ or ‘WORST’?!

Iedereen heeft vast wel eens op internet de filmpjes, de zogenaamde dj fail compilations, gezien van dj’s die staan de springen achter de decks terwijl de zogenoemde ‘line faders’ dicht staan. Of nog erger, terwijl de apparatuur niet eens aan staat. Deze column beschrijft de technologische transitie van analoog naar digitaal. Het verschil tussen vroeger en nu. Vroeger, de tijd dat dj’s in de weer waren met zware platentassen vol met analoge vinyl (+/- 50 a 100 nummers) en toen dj’s – in de optiek van velen – nog ‘echt’ draaide. Ten opzichte van het huidige tijdperk waarin dj’s slechts een usb-stick gebruiken met daarop honderden of zelfs duizenden tracks.

Vroeger was alles beter…(?)

Wie kan het zich nog herinneren?! Een dj die staat te draaien in een discotheek met 12” vinyl, afkomstig uit zijn tas van UDG en een dj setup met twee, drie of soms zelfs vier platenspelers. Vaak te herkennen aan de herkenbare slipmats waaronder de veelgebruikte Q-dance slipmats. Klik hier voor een voorbeeld.

Geen dj setup was vroeger uitgerust zonder professionele draaitafel. De beste direct drive draaitafels uit de geschiedenis, en een die momenteel nog steeds erg populair is, is de Technics SL1200mk2. De grondlegger voor dj’s en de voorganger van het digitale tijdperk. Tegenwoordig bij Tonecontrol.nl te verkrijgen voor een antiekwaardige prijs van maar liefst €1599,-. Je krijgt dan wel een vernieuwde versie, de SL-1200GR of SL-1210GR.

In de tijd dat dj’s nog draaide op vinyl was voor fans of critici beter te zien dat een dj daadwerkelijk aan het werk was. De grote platen werden om en om gewisseld als een nummer afgelopen was en deze verdween vervolgens in de tas. De beste dj’s gebruikte een draaitafel ook om te scratchen. Zelf heb ik jaren geleden leren draaien middels vinyl en een draaitafel. Het behouden van de volledige controle over een plaat gaf het dj’en een extra boost. Het risico van een ‘bouncing’ naald was niet altijd fijn, echter hoorde het wel bij het totale gevoel van draaien met vinyl.

Wist je dat…

Vinyl kun je lezen. In tegenstelling tot een cd waarbij je alleen kan zien of het beschreven is. De groeven in vinyl staan op verschillende momenten in een track verder uit of dichter bij elkaar. Hierdoor weet je als (hardstyle) dj op welke punten er wel of geen kicks (bass of  andere lage tonen) in de track zitten. Het in elkaar over mixen van bijvoorbeeld mid intro’s is hierdoor sneller te realiseren. Ook in gevallen van vinyl waarop op een kant, de A of B kant, meer dan een nummer staat, kun je zo snel zien wanneer het ene nummer is afgelopen en het andere begint.

 Digitale tijdperk

Tegenwoordig kennen we verschillende DJ spelers en DJ mixers waaronder de meest bekende CDJ-2000NXS2 in combinatie met de DJM-900NXS2, beiden van het merk Pioneer. Ook merken waaronder Denon DJ en Reloop timmeren de laatste jaren hard aan de weg. Aan de ontwikkelingen die ertoe geleid hebben dat de genoemde CDJ en DJM ontstonden, gingen veel varianten vooraf. De eerste stap van analoog naar digitaal was de CDJ-1000mk1 uit 2001. Vanaf dit moment ging de cd de concurrentie aan met vinyl. Pas vanaf de derde versie, de mk3 uit 2006, konden mp3’s worden afgespeeld. Later verschenen doorontwikkelde apparaten waaronder onder meer de CDJ-2000(NXS(2)), DVJ-1000 (2006) voor het afspelen van dvd’s en XDJ-1000(MK2) voor het uitsluitend afspelen van usb-sticks of te gebruiken met de inmiddels beroemde software van Pioneer: RekordBox.

Inmiddels ontwikkelen merken niet alleen volop door aan de beroemde DJ spelers en DJ mixers. De laatste tijd brengt bijvoorbeeld Pioneer veel nieuwe apparaten op de markt waaronder controllers en all-in-one dj systemen. Voor wat betreft de controllers is er ook voor ieder wat wils. Van relatief eenvoudig en algemeen betaalbaar naar uitgebreid en minder algemeen betaalbaar. In alle gevallen krijg je het daadwerkelijke Pioneer gevoel voor je geld.

Ook MIDI controllers, waaronder als voorbeeld de Digital Jockey (Reloop) en de Kontrol S4 (Native Instruments), hebben hun bijdrage geleverd aan de ontwikkelingen naar het digitale tijdperk. Daarnaast ontwikkelingen van tijdcode-systemen, waarbij het gemak van hardware en de flexibiliteit/functionaliteit van software zijn gecombineerd, zijn de laatste jaren erg in trek. Zo zijn er nog veel meer ontwikkelingen te noemen en de verwachting is dan ook dat dit voorlopig ook zo blijft.

Een ding is zeker: de ontwikkelingen die er tot nu toe geweest zijn, laat staan de ontwikkelingen die er nog gaan komen, hebben ertoe geleidt dat het dj’en vele malen makkelijker te leren is. Enkele functies dragen hier aan bij waaronder MASTER/SYNC die het tempo van tracks met elkaar laat corresponderen, Quantize die Beat Loops altijd nauwkeurig regelt en het gebruik van Hot Cues waardoor vooraf ingestelde punten kunnen worden gekozen. Dit laatste maakt het mixen van de ene track in de andere nog veel eenvoudiger. Gelet op alle ontwikkelingen zijn en blijven wij – everybeat.nl – razend benieuwd naar de ontwikkelingen die de toekomst voor ons, als liefhebber in algemene zin, in petto heeft.

Uitkomst

Dj’s kunnen vandaag de dag helemaal los op de nieuwste apparatuur. Een veelzijdigheid aan functies kunnen van een dj daadwerkelijk een creatieve kunstenaar maken. De basis van het dj’en is sinds de doorontwikkeling naar digitaal dj’en in mijn optiek vele malen makkelijker geworden. Ik zou niet durven zeggen dat er nooit dj’s zijn die vooraf ingemixte sets gebruiken, ik kan alleen stellen dat het vandaag de dag alles behalve nodig is. De basistechniek van het dj’en kun je – mits met enigszins gevoel voor muziek – snel onder de knie krijgen. Ik zou iedere nieuwe dj desondanks aanraden om ooit eens te draaien met vinyl. Pas dan kun je echt draaien 😉

Tot slot: respect to the best…

Is vinyl dan verleden tijd of was er slechts sprake van een pauze? Sinds enkele jaren is vinyl weer in opkomst. Dit blijkt ook uit de nieuwe varianten van de Technics die hierboven aan bod kwamen. De klassieke manier van dj’en wordt steeds populairder. Niet voor niets dat gerenommeerde merken waaronder Pioneer, Denon, Reloop, Numark en Stanton ook nog steeds draaitafels en toebehoren maken. Audiofielen die niet kunnen wachten kunnen via Tonecontrol.nl alvast een nieuwe draaitafel kopen. Tot het moment waarop mijn setup weer voorzien is van een draaitafel, schittert mijn vinyl als decoratie aan de muur. De voor mij negen meest gewaardeerde vinyl uit mijn totale Hardstyle verzameling hebben – als symbool – een centrale plaats gekregen in de studio. Zodoende worden de herinneringen aan vroeger dagdagelijks gekoesterd.

DE EVOLUTIE VAN HET DIGITALE TIJDPERK

Rij 1 van boven naar onder:

– Zany & DV8 – Nothing Else Matters / Fever
– Donkey Rollers – The Fusion of Sound / No One Can Stop Us (Showtek Kwartjes remix)
– Headhunterz & Wildstylez – Blame It On The Music / Project 1

Rij 2 van boven naar onder:

– Headhunterz – Rock Civilization / Speakafreak
– Showtek – FTS (incl. Hard Mix)
– Brennan Heart a.k.a. Blademasterz – One Blade / Equal Phunk

Rij 3 van boven naar onder:

– Noisecontrollers – Crump / Marlboro Man / Aliens
– Headhunterz – Forever Az One / Digiwave
– Zany – Volt / Inflator

 

Binnenkort op everybeat.nl

Binnenkort zal er een review van enkele nieuwe generatie platenspelers verschijnen. Speciaal voor de dj die na lange tijd zijn of haar fameuze vinyl weer wil gaan gebruiken. Heb jij behoefte aan een review van een specifieke draaitafel, laat het ons dan weten!