Celebrate life is het tweede deel van het verhaal van ID&T en oprichter Duncan Stutterheim. Gert van Veen heeft met dit verhaal ID&T eer aan gedaan door de tijdlijn als een soort zaagtand te vertellen: er wordt toegewerkt naar de climax, steeds kort onderbroken door een specifiek hoofdstuk over een persoon, artiest, organisatie, feest of beleving. Hierdoor blijf je geboeid en nieuwsgierig doorlezen richting de grande finale.

CELEBRATE LIFE – HET VERHAAL VAN (25 jaar) ID&T

Aan informatie, vormgeving en vette foto’s geen gebrek. Het zware boek staat er bol van. Het verhaal bouwt zich rustig op. Dat is misschien maar goed ook: in het begin wordt er gesmeten met zoveel namen dat je bijna met een blocnote mee moet schrijven om iedereen uit elkaar te houden. Uiteindelijk smelten de namen en verhaallijnen samen als in een heuse feelgood-Hollywoodfilm. Dit boek is een absolute must voor de danceliefhebber, toekomstig organisator of doorgewinterde zakenman.

Ik neem je met deze review alvast mee in het meeslepende verhaal van Celebrate Life deel 2.

Familie

Het verhaal van de familie Stutterheim begint in Amsterdam. Aan het eind van de jaren zestig werkt Cor Stutterheim bij het van oorsprong Britse softwarebedrijf CMG, dat dan nog zeer bescheiden van omvang is. Stutterheim wordt gevraagd de zaak in Nederland op poten te zetten en dat lukt hem aardig. In Engeland ontmoet Cor Stutterheim zijn van oorsprong Ierse vrouw Norma. Het echtpaar krijgt twee kinderen: Duncan en Miles.

Gezin

“Achter een goede leider staat een sterke vrouw”, wordt weleens gezegd. Ook Duncan’s vrouw Lisca zet zich net zo hard in als Duncan zelf. Overal gaan ze samen naartoe, denken ze na over de feesten, geven ze invulling aan de projecten en werken ze haast letterlijk 24/7 aan de opbouw van ID&T. Ook zijn ouders Norma en Cor blijken actief op de achtergrond. Cor voornamelijk als zakelijk adviseur. Duncan’s broertje Miles was de stille triomf en het creatieve brein. Hij richtte in de jaren ’90, toen ID&T groot werd met het Thunderdome concept, het nevenbedrijf M-Design op. Van daaruit was hij verantwoordelijk voor de immers bekende tekeningen op de Thunderdome CD’s en de bijbehorende artikelenlijn. Door een ongelukkig ongeval overlijdt Miles. De witte dresscode tijdens de Sensation events is ontstaan als een eerbetoon aan hem.

Het begin

De vrienden Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim & Theo Lelie (ID&T) starten met het organiseren van feesten in een oud, maar gezellig pand te Landsmeer. In de eerste jaren van de 21ste eeuw was Duncan de onbetwiste leider van het groepje vrienden. Een energieke, charismatische frontman die anderen schijnbaar moeiteloos weet te winnen voor zijn ideeën. Maar ook: ongeduldig, impulsief en wispelturig. In het boek worden met regelmaat smeuïge, gefrustreerde, maar achteraf ook wel grappige SMS’jes en citaten opnieuw boven water gehaald.

Landsmeer

De vriendengroep van Duncan komt uit Landsmeer en delen dezelfde passie voor muziek, feesten en alles er omheen. Gedurende het verhaal wordt uitgelegd hoe deze groep liefhebbers de eerste stappen zette naar het organiseren van respectabele dance-evenementen. In het boek komen veel mensen uit deze periode aan het woord, daardoor is het oprecht een solide verhaal geworden door de invullingen van ID&T werknemers en pilaren; Bas, Irfan, Sander, Wouter, Joris, Wildrik, Stef, Eric, Jonas, Rosanne, Rendert-Jan, Francois, Ibo, Denis, Peter en ga zo maar verder. (Ik zei toch dat een blocnote van pas zou komen 😉 ).

Ondernemend

Dat het ondernemen in het bloed zit blijkt wel uit alle ‘randconcepten’ die ID&T in de loop der jaren heeft uitgeprobeerd. Ze moesten ook wel, want na de vercommercialisering en tijdelijk uitsterven van de gabber eind jaren ’90 moesten er op andere manieren inkomsten gegenereerd worden. Maar dat het niet enkel om het geld ging blijkt ook wel: Duncan werkt vanuit het idealisme om de beste en vetste feesten ter wereld neer te zetten. Overhead, showelementen, entertainment, podia, vernieuwing en aankleding kostten soms zoveel geld dat er soms amper winst werd gemaakt. De show en de beleving van de bezoeker had prioriteit.

Bijna failliet

Celebrate Life wijdt ook een aantal hoofdstukken aan het moeizame radio station ID&T radio (later beter bekend als Slam!FM). Duncan blijkt een grootdenker. Hij zou het liefste een radiostation op de ether willen met alleen maar muziek die ook op zijn feesten te horen is. De ingewikkelde constructies van rechten en omroep keren zich echter tegen hem, waardoor het radiostation niet van de grond kwam. De kosten stegen zo ver dat er werd besloten om het radiostation samen met een groot deel van het vaste ID&T personeel van de hand te doen.

Quitte of dubbel

Naast radio blijft ID&T het proberen met het opzetten van Beachclub Bloomingdale, het ID&T Cineac restaurant, muziekmagazines en de digitale muziekwinkel Dance-Tunes onder leiding van Denis Doeland, o.a. bekend van boeken als vananaloognaardigitaal.nu en edmendedigitalewereld.nl. Door de opkomst van een nieuwe generatie en het Wereld Wijde Web liepen deze mogelijkheden pront hun kans mis. ID&T heeft hierdoor veel tijd en energie verloren en ging er bijna aan failliet. Duncan’s besluit was genomen: Het moet anders, we stoppen overal mee en we gaan ons richten op wat we echt goed kunnen: Het geven van dikke feesten!

Succesvol

“No pressure, no diamonds”, is één van de mooie quotes uit het boek. Het motto van Duncan is: Wie niet waagt, wie niet wint. Eerder had hij met ID&T al bewezen dat hij succesvol was met het grootmaken van een DJ als Tiësto door het volledig uitverkopen van de Tiësto in concert concepten in het Gelredome. Nu ging hij het doen door Sensation over de grens te tillen. In eerste instantie met Joop van den Ende’s bedrijf Stageholding en later toch maar solo. In Nederland werd Sensation in de Amsterdam Arena immers jaarlijks door 74.000 danceliefhebbers bezocht.

Wereldwijd

Halverwege Celebrate Life gaat het helemaal los met de successen van Sensation over de hele wereld (inmiddels in 35 landen actief). De schrijver neemt je mee in een rollercoaster van gekke momenten, backstage-verhalen en afterparty’s in de meest luxe resorts. Aan de voorkant lijkt het een groot succes. Als een verkoelende schaduw in de hete zomerzon wordt echter ook uitgebreid verteld over de vele uitdagingen, hoge werkdruk, krakende budgetten en achterkamer politiek van andere landen.

Fusie

Het is mooi om terug te lezen hoe de fusie met Q-Dance (Wouter Tavecchio), B2S van Jan Lok en Awakenings (Rocco Veenboer) verliep. Hoe in eerste instantie deze vier partijen die zo weinig mogelijk met elkaar te maken wilde hebben toch zijn samen gekomen tot een bewezen dance-orgaan of zelfs beweging te noemen. Een mooi hoofdstuk uit het boek is ook wel het ontstaan en uiteindelijk realiseren van de A’DAM toren, wat afgekort staat voor Amsterdam Dance And Music. Het in de jaren zestig ontworpen gebouw had vroeger gediend als kantoor van de Koninklijke Shell. Sander Groet opperde het idee om naast de kantoren van de vier gefuseerde partijen onder andere ruimte te maken voor een hotel, Shelterclub, panorama bar, twee restaurants, en een penthouse loft. Het complete verhaal over Rocco Veenboer en zijn Awakenings is beschreven in het additionele boek Awakenings: 20 Years Of Techno (2017).

Q-Dance en Hardstyle

Celebrate Life wijdt een hoofdstuk aan de opkomst van een nieuwe style als vervanger van de gabber. Dit begon onder Qlass Elite, waar de ‘Q’ staat voor Quality. Omdat dit niet lekker bekte is er uiteindelijk gekozen om het Q-Dance te noemen. Q is inmiddels niet meer weg te denken uit de dancescene in Nederland of welk land dan ook. Het verhaal over het ontstaan van de hardstyle, het muzikale brein JDX en de toewijding van de mensen er omheen is dan ook een mooi nevenverhaal in deze dikke pil. Naast toonaangevende festivals als Decibel (B2S) en DefQon.1 (Q-Dance) worden er tevens genoeg boeiende hoofdstukken gevuld met de concepten en verhalen rondom Mysteryland, Pleasuredome, Innercity, NJOY en Tomorrowland van de Vlaamse broers Michiel en Manu Beers.

Verdict

Dit tweede deel Celebrate Life – Het verhaal van ID&T is werkelijk een interessant boek met een hoop informatie en een kijkje in de keuken van een mega succesvol Nederlands exportproduct en zou zeker niet misstaan als schoolboek om het saaie imago van de geschiedenisles op te pimpen. Naast het (succes)verhaal van ID&T is er ook ruimte gemaakt voor de persoon als Duncan zelf, zijn gezin en de mensen om hem heen.

Binch-readers let op: Dit boek kost je minimaal 15 uur om door te lezen. Aan interessante informatie, toffe vormgeving en vette foto’s kom je zeker niks te kort!

Ben je na dit 750 pagina tellende boek toch nog niet verzadigd? Bekijk dan ook eens de DVD God Is My DJ (2005), deze is niet meegeleverd bij het boek.

Prijs en beschikbaarheid

Celebrate Life bestel je bij MaryGoWild.nl voor 49,95 euro. Maar let op: beperkte oplage!