De geruchten waren echt, Technics stopte met het produceren van de SL1200. Heel dj land was in rep en roer… Terwijl de meeste de SL’s allang achter zich hadden gelaten, en CDJ’s stonden te rocken, stond men toch voorop in de strijd toen Technics met dit nieuws kwam… Gelukkig besloot het bedrijf nieuw leven in The King te balzen en kondigde zij de Technics SL1200GAE aan.

The legend

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden eigenlijk, dat er in DJ land maar één koning was… En dat was Technics! Hoe creatief een DJ booth er hedendaags ook uit kan zien, hoe simpel vroeger het was.
Toen ik begon met draaien stond er niet meer dan een mixer en twee draaitafels. Deze waren uiteraard de welberaamde SL1200/1210’s van het merk Technics. Wel dan niet vergezeld door een betonblok en of tennisballen om het geheel stabiel te houden vanwege de lage tonen… Dit samen met een naald en koptelefoon… Meer was het niet! Er was geen gedoe over ik moet persé drie NxsMK2 aan de linkerkant en ruimte voor een MacBook en controller rechts hebben, laat staan dat er over gekleurde M&Ms gerept werd… Nee, gewoon aankomen met je platentas, de eerste plaat starten en je publiek lezen! De echte essentie van het DJen!

Kwaliteit

De SL1200 was en is gebouwd als een tank. Die dingen zijn gewoon niet kapot te krijgen. Ik heb in de afgelopen jaren menig CDJ gezien waar wel een of meerdere mankementen aan waren maar een SL deed het altijd, hoe vertieft hij er ook uit zag…
Okee, op het laatst kwam je wel steeds vaker een versleten pitch fader tegen, zodat de bpm- snelheid nog wel eens rond ging zweven, en je was nog wel eens slachtoffer van de naaldenslagers die voor jou waren geweest. Maar dit laatste ging je ook steeds vaker tegen door een eigen setje naalden mee te nemen.
Ondanks dit eufel, vielen de mankementen in het niet met de nieuwere/huidige generatie media die gebruikt wordt.

Technics SL1200GAE

Na een periode van afwezigheid, lijkt Technics weer van de grond af aan opgebouwd en gaan ze weer de markt proberen te veroveren.
Waarmee? Good old SL1200!
De tijd lijkt rijp voor een nieuwe incarnatie. Maar wat houdt dit allemaal in kwa vernieuwing? Dat zie je in de video hieronder.

Gaan we deze op Riders tegenkomen?

Het zou mij eigenlijk niets verbazen. Denk maar eens aan grootheden als Sven Vath, welke puur vinyl draait. Maar ook Armin zie ik hier wel een 12 Inch classics set mee draaien, hij is immers een echte audio fanaat! Als laatste kunnen we natuurlijk ook nog even de Scratchers aanhalen, hier zit ook een fervente 1200 basis tussen en zij zullen ook deze nieuwe tafel tot het uiterste willen testen, geloof me maar. En als die het dan beter doet dan zijn voorganger, zullen ook zij omgaan. Deze groep geeft nu immers ook grof geld uit aan tweedehands tafels, omdat ze immers niet zonder willen en kunnen zitten!

Nostalgie

Voor de grote massa is de vernieuwing verlakkerij. Niets nieuws onder de zon!
Sterker nog, andere merken lijken innovatiever op DJ gebied te zijn met dit oude medium. Onder de motorkap is Technics los gegaan, alleen is daar aan de buitenkant weinig tot niets van te zien. Maar of dit erg is… ‘Never change a winning team’ zeggen ze toch?
Gaat dit alleen het verwachte prijsplaatje goed maken?
Ik ben zelf geneigd om hier negatief op te antwoorden. Aan het einde van het Technics tijdperk, bleken er talloze OEM draaitafels te zijn, welke voor een fraktie van de prijs, een soortgelijk zo niet beter geluid wisten te fabriceren. In dit geval denk ik dat het nu niet anders zal zijn. Maar we moeten er wel rekening mee houden dat deze tafel met een audiofile uitgangspunt ontwikkelt is.

We kunnen natuurlijk niet oordelen op geluid zolang we de nieuwe SL niet gehoord hebben. Als we Technics/Panasonic moeten geloven mogen we dat ook zeker niet doen, want dit is volgens de Japanse firma toch echt het neusje van de zalm!
Wij zetten de classics alvast apart, en zullen Panasonic Nederland vragen of we hem t.z.t. aan de tand mogen voelen.