Het lijkt tegenwoordig nog erger dan erg te worden met de piepeltjes die zich tegenwoordig maar DJ noemen.Dachten we eindelijk over die hausse heen te zijn, doen de tv series en andere programma’s er weer een stapje bovenop.
Het feit dat er muziek klinkt, een meisje helemaal hitsig wordt en zegt dat de gozer in kwestie een vette track inzet is natuurlijk wel grappig. Stiekem droomt elke plaatdraaiende enthousiastelling hier ook echt wel over.
Alleen is het jammer dat het gozertje voor een laptop zit en geen MIDIcontroller of platen/CD speler in voor zich heeft staan. Op de laptop is Traktor te zien, geen enkele deck actief. Behalve dat er op deck B een loopje van 4 bars staat geselecteerd, is er niets te zien. Ik herhaal geselecteerd, niet afgespeeld…

Toegegeven er zitten ook goede DJ’s tussen

Steeds meer BN-ers beginnen een plaatje te leggen. Sommige doen het echt vrij aardig. Echter…
Het hek lijkt van de dam, steeds meer mensen hebben zich op een goede manier lopen verkopen. “Ik kan plaatjes draaien, dus als je nog een plek over hebt, zet me dan maar gelijk op een podium voor 5 miljard mensen.”

Wees eens eerlijk

Beatmatchen is niet moeilijk, zeker met de huidige technologie wordt de opvatting dat je zelfs apen kunt leren beatmatchen realiteit. Wat echter moeilijker is, is om mensen te lezen en te zien wat ze nodig hebben.
Moet je de energie even afbouwen, of juist doorgaan met nog een of twee extra knallers? Moet ik een track eerder instarten zodat de vibe beter behouden blijft?
De dagen dat de top DJs je vroeger tijdens hun sets mee namen op een mooie muzikale ontdekkingsreis, lijken lang verdwenen.

Tegenwoordig mag je al op een podium staan als je dit nog niet eens kunt. Analyseer een set van een tegenwoordige EDM topper en je zult alleen maar de hitjes voorbij horen komen, want die knallen zo lekker. Erger is het dan nog, als de volgende DJ opkomt, deze waarschijnlijk eigenlijk dezelfde hitjes opzet.

Nog schrijnender

Het feit dat het publiek dit ook echt tolereert is echter nog confronterender. Waar wij al jaren lopen te oefenen, trainen op het goed opbouwen en afvoeren van een set, wordt dit principe volkomen van tafel geveegd door de grote massa. Promoters lijken haast alleen maar af te gaan op de A- status van de BN-er. Hoe groter de fanbase, hoe meer fans kaartjes gaan kopen.

Natuurlijk snappen we het principe wel. Het is alleen zo jammer dat het inhoudt dat de kwaliteit van de DJ sets op festivals zo hard achteruit dendert.

Asterix effect

Even serieus, steeds meer mensen lijken er geen punt meer van te maken. Of ze vinden dat ze de sporen al lang en breed verdient hebben, of het maakt ze echt niet meer uit wat ze doen. Geld is wel heel erg mooi verdiend.
Natuurlijk is het hun goed recht om deze keuze te maken. Ik kan er alleen zo ziek van worden dat een hoop talent zo overboord gegooid kan worden.

Heel de dance scene lijkt zich tegenwoordig gewonnen te geven voor het grote publiek en makkelijke succes, echter is er een kleine nederzetting… 😉

Hoe sta jij hierin? Wij zijn namelijk benieuwd hoe jullie over dit topic denken 😉