In deze rubriek gaan we de ontwikkelingen van de Gaming industrie onder een vergrootglas leggen. We bespreken de allereerste consoles en de populaire spellen van toen en gaan aan de hand van kritische analyses en terugblikken proberen om de goede oude tijden weer terug te halen. Want zeg nou zelf, een potje Mario Kart is altijd leuk toch? En daarvoor nemen wij jou back to the old days!

Back to the old days

We beginnen natuurlijk vanaf het begin waarop er een spelcomputer is uitgebracht. Dan gaan we een tijdje terug in de geschiedenis. Ralph Baer is een televisietechnicus. Hij vatte het ontwerp van interactieve televisie in 1951 op toen hij werkzaam was voor Local Electronicus in New York. Helaas werd er toen geen computerspel ontworpen omdat Local Electronicus zijn ontwerp verwierp, maar gelukkig hervatte hij zijn werk in 1966 bij Sanders Associates. Baer maakte een eenvoudig computerspel genaamd Chase en dit kon op een televisie worden getoond. Er was natuurlijk direct aandacht voor deze ontwikkeling, niet zoveel aandacht als er tegenwoordig door social media komt, maar in die tijd kwam er veel aandacht. Baer zette zijn ontwikkeling voort en in 1968 had hij een prototype ontwikkeld dat meerdere spellen kon spelen, zoals tafeltennis of met een bal op een doel schieten. Toen kwam Bill Harrison in beeld. Door dit succes van Baer wilde hij dit natuurlijk graag doorzetten en Harrison hielp hem een handje. Hij ontwikkelde het lichtpistool en samen met Bill Rusch maakte ze in 1987 een videocomputerspel. Het allereerste videocomputerspel dus!

Odysessy

In 1972 zag de eerste spelcomputer voor thuisgebruik het levenslicht, de Magnavox Odysessy. Deze spelcomputer was voor een groot deel
gebaseerd op het werk van Baer en werdt gemaakt onder een licentie van Sanders Association. Deze spelcomputer moest aan een televisie worden aangesloten om gespeeld te worden. Tot ieders verbazing werd het nog geen succes. Andere bedrijven, zoals Atari, kwamen met gelijksoortige producten waardoor zij een licentievergoeding moesten betalen.

Back To The Old Days

Pong

Veel werknemers van Sanders Association keken neer op de computerspelontwikkeling. Toch was het, mede door de licentievergoedingen voor korte tijd de meest winstgevende productieproces van Sanders Association. Atari daarentegen bracht echt leven in de brouwerij. Zij ontwikkelde een thuisversie voor het computerspel Pong. In de kerst van 1975 kwam dit spel op de markt. Atari verkocht dit eerst op onder Sears “Telegamers” label. Vanaf dat moment begon de markt te werken en werd het een groot succes.

Back To The Old Days

Het succes van Pong leidde tot honderden identieke spellen en computersystemen. De Coleco Telstar werd, vooral op eigen kracht, een regelrecht succes. Met meer dan een dozijn aan modellen die over de toonbank gingen.

Wil jij graag die oude tijden terughalen of ben je benieuwd naar het allereerste computerspel succes? Via onderstaande link kun jij Pong online spelen!

http://m.ponggame.org

Dit was deel een van Back To The Old Days, wil jij meer weten over de geschiedenis van gameconsoles? Zorg dan dat jij de volgende editie niet mist!