Het zal je vast niet ontgaan zijn: DJ-sets en elektronische acts domineren dit jaar de festivalweides. Waar tot voor kort vele mainstream festivals op safe speelden en kozen voor toegankelijke, radiovriendelijke artiesten als headliners, lijkt het er nu op dat ook zij zich beginnen te wagen aan artiesten wiens muziek net even wat meer edgy is. Vooral DJ’s en elektronische acts krijgen hierdoor prominentere plekken op het affiche van festivals als LowlandsPukkelpop en zelfs Pinkpop.

Elektronische acts

Natuurlijk zijn er de oudgedienden die nog steeds de headlinestatus verdienen op ieder willekeurig festival. Op Paaspop waren dat Underworld en The Prodigy: festivalveteranen die met hun experimentele elektronische rock ook in 2016 aan de absolute top staan. Hetzelfde geldt voor The Chemical Brothers, die in augustus dag twee van het Belgische Pukkelpop zullen afsluiten. Dit overigens op dezelfde dag als de populaire drum&bass-act Chase & Status, die net als The Chemical Brothers ingepland staan op het hoofdpodium.

Toch zijn er ook heel wat relatief nieuwe acts die in korte tijd zo populair zijn geworden, dat ze ineens geboekt kunnen worden als grote trekpleister voor een festival dat normaal gesproken liever mikt op vermaarde wereldacts als Muse en Coldplay.

Dit weekend sluit Jamie XX Best Kept Secret af. Uniek, want vrijwel nooit sluit een DJ een hoofdpodium van een popfestival af, laat staan op een festival dat tienduizenden bezoekers trekt. Het concept van plaatjes draaien als hoofdact is in Nederland gewoon nog niet omarmd. Op Best Kept Secret gaan we beleven of daar verandering in komt.

Maar dat is niet de meest opvallende boeking dit jaar. Die eer gaat naar de Duitse tweelingfestivals Rock Am Ring en Rock Im Park, voor het boeken van Major Lazer als late night special. Rock Am Ring en Rock Im Park zijn pure rockfestivals, die jaarlijks slechts een handjevol acts toelaten die buiten de genres rock, punk , hardcore of metal vallen. Dat de mannen van Major Lazer zijn gevraagd om het tweede podium diep in de nacht af te sluiten is een unicum voor deze festivals, maar het werkte wel: Major Lazer kon rekenen op een groot, enthousiast publiek.

Pinkpop volgde de boeking van Avicii in 2015 op met een optreden van Kygo en Major Lazer op de editie van 2016. Rock Werchter heeft Paul Kalkbrenner en Disclosure. Ook Lowlands heeft Disclosure op het programma staan, en heeft met LCD Soundsystem nog een tweede elektronische hoofdact. Het is slechts een greep uit de festivals die dit jaar gretig gebruik maken van het alsmaar toenemende aanbod aan alternatieve dancemuziek. Het biedt perspectief voor de toekomst, waarin we hopelijk nog meer variatie gaan zien in het muzikale aanbod op de mainstream festivals.

Voor meer festival info kun je terecht bij Appic:

App store: bit.ly/AppicAppstore
Android: bit.ly/AppicPlaystore

Laat je reactie achter met Facebook